nasze wina

Jak powstają wina w winnicy Pod Lubuskim Słońcem?

winnica od 2019 roku jest uprawiana ekologicznie z poszanowaniem przyrody (nie kosimy trawników, dbamy o różnorodność), stosujemy ekologiczne środki czystości, mamy własną ekologiczną oczyszczalnię ścieków

używamy drożdży ekologicznych, pożywki, ewentualnie bentonit, siarkę i filtracje - nie stosujemy żadnych wzmacniaczy czy innych polepszaczy, a wymienione środki są naturalne

powstaje określona ilość butelek: przeważnie są to partie w ilości 500 - 1000 butelek jednego rodzaju wina

winnica od 2019 roku jest uprawiana ekologicznie z poszanowaniem przyrody (nie kosimy trwaników, dbamy o różnorodność), stosujemy ekologiczne środki czystości, mamy własną ekologiczną oczyszczalnię ścieków

używamy drożdży ekologicznych, pożywki, ewentualnie bentonit, siarkę i filtracje - nie stosujemy żadnych wzmacniaczy czy innych polepszaczy, a wymienione środki są naturalne

powstaje określona ilość butelek: przeważnie są to partie w ilości 500 - 1000 butelek jednego rodzaju wina

dążymy do samowystarczalności - można na miejscu kupić inne produkty typu zioła i przetwory własnego wyrobu

80% prac na winnicy jest wykonywana ręcznie, wino jest wegańskie

gospodarstwo jest wojewódzkim i krajowym laureatem Agroliga 2020

dążymy do samowystarczalności - można na miejscu kupić inne produkty typu zioła i przetwory własnego wyrobu

  • Winnica pod Lubuskim Słońcem (Vineyard under the Sun of Lubuskie region) produces its wines in most traditional and simplest way.
  • From 2019 on, all work on the farm is carried out in most ecological way, with full respecting towards nature (we do not mow lawns, we care for diversity; the first official certificates to be awarded already in 2023!).
  • All our wines are vegan, made in small numbers – 500 to 1,000 bottles of each type of wine. For the production of our wines we do not use any materials or means of animal origin.
  • We use only natural agents: yeast (sometimes organic), nutrients, also bentonite, sulphur and filtration – we do not use any artificial “amplifiers” or other improvements.
  • Our vineyard is becoming a greener place with every single day – we use only ecological cleaning agents and we have our own ecological sewage treatment plant.
  • 80% of the work in the vineyard is done manually.
  • We are committed to self-sufficiency. In addition to our wines, organic herbs and homemade preserves are also available for purchase.
  • We are the local and national laureate of the Agroliga 2020 award.

Rega 1718

 

Wino stanowiące finezyjny kupaż trzech odmian winorośli: regent, rondo i cabernet cortis,

pochodzących z dwóch różnych roczników: 2017 i 2018. Niezawodnie nasuwa skojarzenie romansu dojrzałości z młodzieńczą i owocową świeżością, połączonych – dzięki dojrzewaniu części wina w dębowej beczce – w zgrabną, stylową całość. Barwa wyraziście rubinowa z fioletowymi refleksami; wino cechuje gęsta, wręcz oleista faktura. Nos odznacza się jednak delikatnością, otwiera się stopniowo, przywołując kolejno jeżynę, jagodę, węgierkę i wiśnię – a wszystko podkreślone nutą ziołową, z delikatnym akcentem letniego, rustykalnego kurzu. Usta pełne, jedwabiste, z łagodną taniną; czyste i owocowe z nutą ziemistości. Daje się wyczuć suszoną śliwkę, wiśnię i nieco tytoniu. Lekkie, lecz ułożone i zdecydowane. Długa końcówka. W swej prostocie REGA jest winem bardzo uniwersalnym. 

Nadaje się do białych i lekkich mięs (indyk, cielęcina), również do grillowanych warzyw. Dobrze komponuje się z karpiem w szarym sosie, sałatką z buraków i kozim serem.

Wyróżnienie „wino warte zachodu” Marszałek województwa lubuskiego 2021

Temperatura podawania: 17-19 o C
Przechowywanie: w ciemnym miejscu, poniżej 12 o C, w pozycji poziomej.
Cena: 120zł  (dla ilości większej niż 11 butelek – 100 zł)

Monna 2019

Czerwone wino wytrawne o średniej budowie, z aksamitną taniną.

Charakteryzuje się aromatami wiśni, śliwek i czereśni z delikatnymi nutami jeżynowymi i figowymi oraz akcentami torfowymi i tytoniowymi.

Dobrze zbalansowane, niebanalne, intrygujące. Uniwersalne, do picia solo i do jedzenia.

Do potraw z grilla, pizzy z mięsem, kaczki, pasztetów, wędlin.

Temperatura podawania: 16-18 o C
Przechowywanie: w ciemnym miejscu, poniżej 12 o C w pozycji poziomej.
Cena: 120 zł (dla ilości większej niż 11 butelek – 100 zł)

riesling polskie wino

Riesling 2022

Wino wytrawne ze świeżą kwasowością, lekkie, soczyste o przeważających aromatach jabłka, gruszki, brzoskwini, nektarynki i melona zarówno w nosie jak i w ustach

Uniwersalne do picia solo i do jedzenia, do ryb, sałatek z kozim serem, makaronów z lżejszymi sosami oraz do owoców morza.

sommelier Maciej Sokołowski, relacja z degustacji polskich Rieslingów:

„Mimo, że wina jeszcze bardzo młode, wykazują spory potencjał. Biały riesling jest mocno eteryczny, emanujący olejkami ze skórki grejpfruta i cytryny, a także soczystym, kwaśnym jabłkiem ze skórką. Poza kwasowym owocem pojawia się dużo łąkowej i drzewkowej kwiatowości oraz (akcentu piłeczki tenisowej – który jest wskazaniem na „water stress na piaszczystym podłożu). Usta są lekkie, wino ma zaledwie 10,5% alkoholu. Kwasowość jest wysoka, ale nie męczy pomimo braku cukru. Sprężysty i orzeźwiający riesling.”

Temperatura podawania: 6-8 o C.
Przechowywanie: w ciemnym miejscu, poniżej 12 o C, w pozycji poziomej.
Cena: 100 zł 

polski riesling ekologiczny

Riesling Pomarańczowy

Wino wytrawne, nie filtrowane, o żywej bursztynowej barwie i pięknym kwiatowym zapachu.

W aromatach przeważają owoce mandarynki, suszonej skórki pomarańczy, goździka oraz gałki muszkatołowej. Wino macerowane 2 miesiące na skórkach – taniny są dobrze zintegrowane, herbaciane, w stylu zielonej herbaty sencha.

Usta mocno wytrawne, soczyste, delikatnie taniczne, z przyjemną soczystą kwasowością. Dobra struktura i lekkość picia.

Świetnie sprawdzi się do dań orientalnych kuchni bliskowschodniej i żydowskiej, do grillowanych mięs i past warzywnych.

 

Temperatura podawania: 12-14 o C

Cena: 120 zł (przy zakupie powyżej 11 butelek: 200 zł)

Dry, unfiltered wine with a vibrant amber hue and a beautiful floral aroma.

The bouquet is dominated by notes of tangerine, dried orange peel, clove, and nutmeg. The wine is macerated for 2 months on the skins – the tannins are well-integrated, tea-like, in the style of green sencha tea.

On the palate, it is very dry, juicy, slightly tannic, with a pleasant, juicy acidity. It has a good structure and is easy to drink.

It pairs perfectly with oriental dishes from Middle Eastern and Jewish cuisine, grilled meats, and vegetable spreads.

Serving temperature: 12-14°C

Price: 120 PLN (100 PLN when purchasing more than 11 bottles)

polski riesling ekologiczny

Pet Nat

Wina typu „pét-nat” (fr. pétillant naturel – „naturalne musowanie”) powstają poprzez dodanie do wina bazowego drożdży i wywołanie w ten sposób przyspieszone, intensywnej fermentacji, która następuje w zamkniętej kapslem butelce – tak jak ma to miejsce w przypadku win szampańskich,
przed procesem usunięcia osadu. Efektem zachodzącej w butelce fermentacji jest obecność naturalnych bąbelków dwutlenku węgla i wyraźny efekt musowania w powstałym winie. W tym przypadku, dodatkowo, wino bazowe zostało w nietypowy sposób uzupełnione sokiem z winogron ze zbiorów 2021, z tych samych odmian (kupaż białych szczepów, z aromatyczną biancą na
czele). Wino, o barwie złotawo-słomkowej, jest mętne, ze względu na obecność naturalnego osadu
drożdżowego (zawierającego witaminę B), co dodaje mu charakteru i niepowtarzalności. W nosie zdecydowanie dominują nuty drożdżowo-migdałowe, podkreślone lekko jesiennym aromatem dojrzałych winogron, żółtych jabłek, brzoskwini i gruszki – jak w każdym dobrym szampanie. Usta świetnie podążają za aromatami „nosa”, podkreślając je dobrze zarysowaną kwasowością i akcentami piaskowymi. Wyważona, owocowo-śmietankowa struktura i finisz, który na podniebieniu pozostawia przyjemne, owocowe wrażenie. Wino można serwować z grillowanymi warzywami, rybami lub owocami morza. Idealnie nadaje się też do konsumpcji „solo”, letnią porą na słonecznym tarasie.

Temperatura podawania: 6-8 o C
Cena: 100 zł (przy zakupie powyżej 11 butelek: 90 zł)

PÉT-NAT BIANA 2020
„Pét-nat” wines (French pétillant naturel – „natural sparkling”) are made by adding yeast to the base
wine and thus causing accelerated and intensive fermentation, which takes place in a bottle closed
with a steel cap – as is the case with champagne wines, before the sediment removal process. The
result of the fermentation taking place in the bottle is the presence of natural carbon dioxide bubbles
and a clear sparkling effect in the resulting wine. In this case, additionally, the base wine was supplemented in an unusual way with grape juice from the 2021 harvest, of the same varieties (a blend of white grapes, with an bianca at the fore). The wine, of golden-straw color, is also cloudy due to the presence of natural yeast sediment (containing vitamin B), which gives the wine its character and uniqueness. The nose is dominated by yeast-almond notes, underlined with a slight autumn aromas of ripe grapes, yellow apples, peach and pear – as in any good champagne. The mouthfeel perfectly follows the aromas of the „nose”, enriching them with a plainly drawn acidity and some sandy accents. Balanced, fruity-creamy texture and finish that leaves a pleasant fruity impression on the palate. Wine can be served with grilled vegetables, fish or seafood. It is also ideal for consumption „solo”, in the summer time on a sunny terrace.

Serving temperature: 6-8 o C.
Price: PLN 120 (when buying more than 11 bottles: PLN 100)