Wino stanowiące finezyjny kupaż trzech odmian winorośli: regent, rondo i cabernet cortis,
pochodzących z dwóch różnych roczników: 2017 i 2018. Niezawodnie nasuwa skojarzenie romansu dojrzałości z młodzieńczą i owocową świeżością, połączonych – dzięki dojrzewaniu części wina w dębowej beczce – w zgrabną, stylową całość. Barwa wyraziście rubinowa z fioletowymi refleksami; wino cechuje gęsta, wręcz oleista faktura. Nos odznacza się jednak delikatnością, otwiera się stopniowo, przywołując kolejno jeżynę, jagodę, węgierkę i wiśnię – a wszystko podkreślone nutą ziołową, z delikatnym akcentem letniego, rustykalnego kurzu. Usta pełne, jedwabiste, z łagodną taniną; czyste i owocowe z nutą ziemistości. Daje się wyczuć suszoną śliwkę, wiśnię i nieco tytoniu. Lekkie, lecz ułożone i zdecydowane. Długa końcówka. W swej prostocie REGA jest winem bardzo uniwersalnym.
Nadaje się do białych i lekkich mięs (indyk, cielęcina), również do grillowanych warzyw. Dobrze komponuje się z karpiem w szarym sosie, sałatką z buraków i kozim serem.
Wyróżnienie „wino warte zachodu” Marszałek województwa lubuskiego 2021
Temperatura podawania: 17-19 o C
Przechowywanie: w ciemnym miejscu, poniżej 12 o C, w pozycji poziomej.
Cena: 120zł (dla ilości większej niż 11 butelek – 100 zł)
Czerwone wino wytrawne o średniej budowie, z aksamitną taniną.
Charakteryzuje się aromatami wiśni, śliwek i czereśni z delikatnymi nutami jeżynowymi i figowymi oraz akcentami torfowymi i tytoniowymi.
Dobrze zbalansowane, niebanalne, intrygujące. Uniwersalne, do picia solo i do jedzenia.
Do potraw z grilla, pizzy z mięsem, kaczki, pasztetów, wędlin.
Temperatura podawania: 16-18 o C
Przechowywanie: w ciemnym miejscu, poniżej 12 o C w pozycji poziomej.
Cena: 120 zł (dla ilości większej niż 11 butelek – 100 zł)
Wino wytrawne ze świeżą kwasowością, lekkie, soczyste o przeważających aromatach jabłka, gruszki, brzoskwini, nektarynki i melona zarówno w nosie jak i w ustach
Uniwersalne do picia solo i do jedzenia, do ryb, sałatek z kozim serem, makaronów z lżejszymi sosami oraz do owoców morza.
sommelier Maciej Sokołowski, relacja z degustacji polskich Rieslingów:
„Mimo, że wina jeszcze bardzo młode, wykazują spory potencjał. Biały riesling jest mocno eteryczny, emanujący olejkami ze skórki grejpfruta i cytryny, a także soczystym, kwaśnym jabłkiem ze skórką. Poza kwasowym owocem pojawia się dużo łąkowej i drzewkowej kwiatowości oraz (akcentu piłeczki tenisowej – który jest wskazaniem na „water stress na piaszczystym podłożu). Usta są lekkie, wino ma zaledwie 10,5% alkoholu. Kwasowość jest wysoka, ale nie męczy pomimo braku cukru. Sprężysty i orzeźwiający riesling.”
Temperatura podawania: 6-8 o C.
Przechowywanie: w ciemnym miejscu, poniżej 12 o C, w pozycji poziomej.
Cena: 100 zł
Wino wytrawne, nie filtrowane, o żywej bursztynowej barwie i pięknym kwiatowym zapachu.
W aromatach przeważają owoce mandarynki, suszonej skórki pomarańczy, goździka oraz gałki muszkatołowej. Wino macerowane 2 miesiące na skórkach – taniny są dobrze zintegrowane, herbaciane, w stylu zielonej herbaty sencha.
Usta mocno wytrawne, soczyste, delikatnie taniczne, z przyjemną soczystą kwasowością. Dobra struktura i lekkość picia.
Świetnie sprawdzi się do dań orientalnych kuchni bliskowschodniej i żydowskiej, do grillowanych mięs i past warzywnych.
Temperatura podawania: 12-14 o C
Cena: 120 zł (przy zakupie powyżej 11 butelek: 200 zł)
Dry, unfiltered wine with a vibrant amber hue and a beautiful floral aroma.
The bouquet is dominated by notes of tangerine, dried orange peel, clove, and nutmeg. The wine is macerated for 2 months on the skins – the tannins are well-integrated, tea-like, in the style of green sencha tea.
On the palate, it is very dry, juicy, slightly tannic, with a pleasant, juicy acidity. It has a good structure and is easy to drink.
It pairs perfectly with oriental dishes from Middle Eastern and Jewish cuisine, grilled meats, and vegetable spreads.
Serving temperature: 12-14°C
Price: 120 PLN (100 PLN when purchasing more than 11 bottles)
Wina typu „pét-nat” (fr. pétillant naturel – „naturalne musowanie”) powstają poprzez dodanie do wina bazowego drożdży i wywołanie w ten sposób przyspieszone, intensywnej fermentacji, która następuje w zamkniętej kapslem butelce – tak jak ma to miejsce w przypadku win szampańskich,
przed procesem usunięcia osadu. Efektem zachodzącej w butelce fermentacji jest obecność naturalnych bąbelków dwutlenku węgla i wyraźny efekt musowania w powstałym winie. W tym przypadku, dodatkowo, wino bazowe zostało w nietypowy sposób uzupełnione sokiem z winogron ze zbiorów 2021, z tych samych odmian (kupaż białych szczepów, z aromatyczną biancą na
czele). Wino, o barwie złotawo-słomkowej, jest mętne, ze względu na obecność naturalnego osadu
drożdżowego (zawierającego witaminę B), co dodaje mu charakteru i niepowtarzalności. W nosie zdecydowanie dominują nuty drożdżowo-migdałowe, podkreślone lekko jesiennym aromatem dojrzałych winogron, żółtych jabłek, brzoskwini i gruszki – jak w każdym dobrym szampanie. Usta świetnie podążają za aromatami „nosa”, podkreślając je dobrze zarysowaną kwasowością i akcentami piaskowymi. Wyważona, owocowo-śmietankowa struktura i finisz, który na podniebieniu pozostawia przyjemne, owocowe wrażenie. Wino można serwować z grillowanymi warzywami, rybami lub owocami morza. Idealnie nadaje się też do konsumpcji „solo”, letnią porą na słonecznym tarasie.
Temperatura podawania: 6-8 o C
Cena: 100 zł (przy zakupie powyżej 11 butelek: 90 zł)
PÉT-NAT BIANA 2020
„Pét-nat” wines (French pétillant naturel – „natural sparkling”) are made by adding yeast to the base
wine and thus causing accelerated and intensive fermentation, which takes place in a bottle closed
with a steel cap – as is the case with champagne wines, before the sediment removal process. The
result of the fermentation taking place in the bottle is the presence of natural carbon dioxide bubbles
and a clear sparkling effect in the resulting wine. In this case, additionally, the base wine was supplemented in an unusual way with grape juice from the 2021 harvest, of the same varieties (a blend of white grapes, with an bianca at the fore). The wine, of golden-straw color, is also cloudy due to the presence of natural yeast sediment (containing vitamin B), which gives the wine its character and uniqueness. The nose is dominated by yeast-almond notes, underlined with a slight autumn aromas of ripe grapes, yellow apples, peach and pear – as in any good champagne. The mouthfeel perfectly follows the aromas of the „nose”, enriching them with a plainly drawn acidity and some sandy accents. Balanced, fruity-creamy texture and finish that leaves a pleasant fruity impression on the palate. Wine can be served with grilled vegetables, fish or seafood. It is also ideal for consumption „solo”, in the summer time on a sunny terrace.
Serving temperature: 6-8 o C.
Price: PLN 120 (when buying more than 11 bottles: PLN 100)
Chcę otrzymywać newsletter! Dzięki temu będę mieć dostęp do newsów z życia winnicy, informacji o specjalnych degustacjach, promocjach win, a także będę dostawać cynk o potańcówkach i innych wyjątkowych wydarzeniach w winnicy.
Dziękuję! Miło Cię widzieć :)
Pamiętaj, by sprawdzić folder SPAM, jeśli w skrzynce odbiorczej nie widzisz ode mnie wiadomości. Potwierdź swój zapis i dodaj mnie na listę bezpiecznych kontaktów. Wkrótce prześlę do Ciebie pierwszą wiadomość z newsami z winnicy.
Bożena