nasze wina powstają w najprostszy sposób:
- winnica od 2019 roku jest uprawiana ekologicznie
- używamy drożdży ( czasem ekologicznych), pożywki, ewentualnie bentonit, siarkę i filtracje- nie stosujemy żadnych wzmacniaczy, czy innych polepszaczy. Wymienione środki są naturalne.
- wino jest wegańskie.
- powstaje określona ilość butelek- przeważnie są to partie w ilości 500-1000 butelek jednego rodzaju wina
- 80% prac na winnicy jest wykonywana ręcznie
- dążymy do samowystarczalności- można na miejscu kupić inne produkty typu zioła i przetwory własnego wyrobu
- miejsce jest coraz bardziej ekologiczne- stosujemy ekologiczne środki czystości, mamy własną ekologiczną oczyszczalnię ścieków.
- staramy się prowadzić gospodarstwo w najbardziej możliwy ekologiczny sposób z poszanowaniem przyrody (nie kosimy trwaników, dbamy o różnorodność)
- gospodarstwo jest wojewódzkim laureatem Agroliga 2020
Monna Samociek 2017
Koronne wino winnicy skomponowane z odmian Acolon, Monarch i Cabernet Cortis.
Samociek – czyli to co najlepsze z kadzi – dojrzewający przez 6 miesięcy w węgierskim dębie.
Nos przykuwa uwagę czerwoną wiśnią, skórą, tytoniem, wanilią i pieprznym finiszem.
Zintegrowane, zbudowane, pełne usta urzekają owocową sprężystością, dość suchą, lecz
delikatną taniną, ziemistością i leśną dzikością. Czarna wiśnia, jeżyna, jagoda i śliwka.
Eleganckie i proste.
Do pizzy, past z pomidorami, przepiórki, bażanta, pieczonej gęsi.
Wino wyprodukowano metodą tak zwanego “mieszanego nasadzenia” czyli Gemischter Satz.
Brązowy medal na EnoExpo w Krakowie 2020
Temp. podawania: 17-19st. C
cena: 230zł pozostało ostatnie kilkadziesiąt butelek
ceny obowiązują do końca sierpnia 2022
Zasady przechowywania: w ciemnym miejscu, poniżej 12 st.C w pozycji poziomej
Wino dostępne – proszę o kontakt tel. 664455010
Rega 17/18
Wino finezyjnie stworzone z kupażu trzech odmian winorośli: Regenta, Rondo i Cabernet Cortis, oraz z połączenia dwóch różnych roczników 2017 i 2018.
Jest jak romans dojrzałości z młodzieńczą i owocową świeżością, zintegrowanych w zgrabną całość dzięki dojrzewaniu części wina w dębowej beczce.
Intensywnie rubinowe, z fioletowymi refleksami, o ciężkiej, aksamitnej fakturze.
Nos jednak delikatny, otwiera się stopniowo, przywołując kolejno jeżynę, jagodę, węgierkę
i wiśnię. Z ziołowym, lekko zakurzonym finiszem.
Usta jedwabiste, z łagodną taniną. Soczyste i owocowe z nutą ziemistości.
Suszona śliwka, wiśnia i tytoń. Lekkie, lecz ułożone.
W swej prostocie – bardzo uniwersalne. Do białych mięs. Indyka, cielęciny, warzyw z grilla. Do karpia w szarym sosie, sałatki z buraków i koziego sera.
temp. podawania: 16-18 st. C
cena:150zł
cena dla ilości powyżej 11 szt.: 130zł
ceny obowiązują do końca sierpnia 2022
zasady przechowywania: w ciemnym miejscu, poniżej 12 st. C w pozycji poziomej
Wino dostępne do kupienia- proszę o kontakt tel. 664455010
Seivia Nature 2020
Niefiltrowane, aromatyczne, urzekające wino powstałe z odmian Seyval Blanc i Hibernal.
Przyjemny, ciepły, maślany nos zdradza dojrzewanie wina na osadzie.
Uwodzi zapachem słodkiej brzos
W ustach krągłe i świeże. Dojrzała nektarynka, jabłko, banan i cytryna.
Miękkie, kremowe, owocowe. Pełne, soczyste lato w kieliszku.
Do sałaty z kozim serem, szparagów, owoców morza.
Wino wyprodukowane metodą tzw. „mieszanego nasadzenia” czyli Gemischter Satz.
temp. podawania: 6-8st. C
cena: 170zł – pozostało kilkadziesiąt butelek
ceny obowiązują do końca sierpnia 2022
zasady przechowywania: w ciemnym miejscu, poniżej 12 st.C w pozycji poziomej
Wino dostępne do kupienia – proszę o kontakt tel. 664455010
Pet-Nat Biana 2020

Wino powstałe z dodania do wina bazowego drożdży i nietypowo soku z winogron ze zbiorów 2021 z tych samych odmian. Całość zamknięta kapslą, dzięki temu procesowi mamy naturalne bąbelki powstałe z fermentacji jaka zaszła w butelce.
Wino jest mętne bo ma w sobie naturalny osad drożdżowy (wit. B) co dodaje mu specyficznego charakteru i niepowtarzalności.
Powstało 560 butelek
cena: 120zł
cena przy zakupie powyżej 11 butelek: 100zł
ceny obowiązują do końca sierpnia 2022