zlewanie wina

| / / Wydarzenia

Zlewanie wina

obecnie w sezonie późno jesiennym niewiele sie dzieje w winiarni. Jedną z bardzo ważnych czynności jest zlewanie wina i filtracja.

Zlewanie wina zawsze ma na celu oddzielenie wina, które sie klaruje samoczynnie od osadu znajdującego sie na dnie zbiornika z winem.

To bardzo ważna czynność, która oddziela martwe komórki drożdży i pozostałe większe części (pestki, skórki które sie gdzieś zapodziały jeszcze do tej pory) od reszty wina.

Z czasem ten gruby osad źle wpływa na wino- lubi po prostu gnić…

Dlatego też to nie chluba przetrzymywanie wina w butli czy dymionie przez kilka miesięcy czy lat bez zlewania.

Zlewanie odbywa sie kilka razy- mniej więcej po miesiącu pierwszy odciąg, po dwuch miesiacach drugi i po trzech miesiącach  lub dłużej trzeci.

Filtracja

filtracja często towarzyszy zlewaniu wina ale nie jest to normą. Wino filtruje sie w różnych celach bo też grubości fitrów jest bardzo dużo.

Tutaj na filmie widać że wino jest zlewane z beczki do kadzi nierdziewnej i jest też filtrowane. To jest filtracja tuż przed butelkowaniem. W tle słychać myte butelki i z kadzi nierdzewnej będziemy je napełniać:)

Filtr to dość proste urządzenie gdzie wkłada sie specjalne wkłady z papieru o odpowiedniej gradacji.

Także obecnie wino stoi i się klaruje i jesienno-zimowy spokój świetnie na nie działa:)

 

 

 

  • Pin It
TOP