Województwo lubuskie to coroczny kierunek wyjazdów wakacyjnych mojej rodziny. Piękno tej ziemi, a także dzikość i czysta przyroda zawsze nas przyciągały. To tutaj też mamy całą rodzinę od strony ojca, to nasze rodzinne tereny.

Od zawsze żeglowaliśmy po Niesulicach, często podziwiając zachody słońca. Po wielu latach okazało się, że właśnie na zachodzie jeziora Niesłysz zwanego przez miejscowych Niesulicami kupiliśmy ziemię, gdzie obecnie znajduje się winnica.

Winnica powstała w 2006 roku jako część wielohektarowego gospodarstwa. Tutejsze tereny charakteryzują się ubogą i piaszczystą glebą, dlatego przed rozpoczęciem nasadzeń konieczne było nawiezienie ziemi i zwapnowanie podłoża.

W 2007 roku zostały zakupione pierwsze sadzonki (1100 sztuk) odmian: Seyval Blanc, Vidal Blanc, Hibernal, Bianca, Jutrzenka, Muscat Odeski, Solaris, Rondo, Regent, Acolon, Cabernet Cortis, Monarch. Czynnikiem decydującym o wyborze odmian było umiejscowienie winnicy na dość płaskim i odkrytym terenie, gdzie istnieje zagrożenie niskich temperatur i silnych wiatrów. Wybrane odmiany charakteryzują się większą odpornością. Są uprawiane głównie w Kanadzie i Anglii, a także w zimnych regionach Europy. Ponadto, pozwalają uzyskać jak największą paletę możliwości produkcji – począwszy od win wytrawnych po szampana i wino z podsuszanych winogron.

IMG_2534Winnica została wytyczona w tradycyjnych rzędach: północ – południe, tak by każdy kolejny rząd w najmniejszym stopniu zasłaniał poprzedni. Rozstaw międzyrzędzi wynosi 3m, co zapewnia krzewom więcej miejsca i słońca, a jednocześnie pozwala na swobodny wjazd traktorem. Krzewy są posadzone w metrowej odległości od siebie na sznurze poziomym stałym. Takie rozwiązanie powoduje, że duża część krzewu jest zdrewniała i tym samym bardziej odporna na mróz. Pod krzewami rozłożona jest słoma, która tworzy urodzajny humus, niezwykle istotny przy uprawie na piaskach. Między rzędami została posiana trawa, zatrzymująca erozję gleby i chroniąca cienką warstwę urodzajnej ziemi przed silnym wiatrem. Trawa jest mulczowana co dodatkowo wzbogaca glebę. Brak mechanicznej ingerencji, orania i usuwania chwastów, sprzyja rozwojowi życia organicznego i biologicznego ziemi. Wszystkie te czynniki i zabiegi powodują, że winorośl ma jeszcze lepsze warunki do wzrostu.

Pierwsze winobranie na winnicy odbyło się w 2008 roku. Powstało wtedy około 150 butelek wytrawnego czerwonego wina, wyróżnionego na Konwencie Winiarzy Polskich przez p. Wojciecha Bońkowskiego.

Maj 2001 roku był dla winnicy trudnym okresem. Po przymrozkach do – 5st. C wymarzła i już nie odrosła 1/3 sadzonek. Był to też pierwszy rok bez winobrania.

Od 2009 roku na winnicy systematycznie dosadzane są nowe krzewy, obecnie przekraczające ilość 3000 sztuk. Winnica wciąż zmienia swój wygląd, rozrasta się i przynosi plony. Pozyskane z niej wino charakteryzuje się mineralnością i delikatnymi, lekkimi aromatami, docenianymi wśród znawców wina.

TOP