czerwone

Lekki czerwony kupaż oparty na regencie, z dodatkiem ronda, caberneta cortis, acolona i monarcha z 2016 roku. Bardzo rześkie, z niewielkim, gładkim garbnikiem, niezbyt skoncentrowane za to świeże i pełne owocu. Są w nim nuty dojrzałych wiśni, czerwonej porzeczki i soczystej śliwki – a w kontrapunkcie akcent ziemisty i korzenny niuans.

To dobrze kwasowe, harmonijne i bardzo przyjazne wino sprawdzi się z niezbyt ciężkimi potrawami mięsnym i warzywnymi, jak grillowane kiełbaski bawarskie, karkówka z rusztu, czy pieczone cukinie, buraki, czerwona cebula.

Wino wyprodukowano metodą tak zwanego “mieszanego nasadzenia” czyli Gemischter Satz.

Temp. podawania: 17-19st. C

Zasady przechowywania:  w ciemnym miejscu, poniżej 12 st.C w pozycji poziomej

cena: 45zł

Wino dostępne do kupienia w winnicy- prosze o kontakt tel.

 

Świetnie zrównoważone z subtelnie użytą beczką z węgierskiego dębu przez 6 miesięcy  wino z odmian acolon, monarch i cabernet cortis z 2015 roku. Bardzo soczyste, pełne nut dojrzałych wiśni i śliwek, przy tym lekko ziemiste, o niezłej, wypełniającej usta materii.

Dzięki swej rześkości i średniej koncentracji będzie znakomitym partnerem dla pieczonego drobiu (kurczak, a jeszcze lepiej kaczka, indyk, bażant, gęś), potraw z grzybów i tych wyraźnie doprawionych ziołami. Poradzi sobie z wędzoną szynką i kiełbaskami z dodatkiem papryki (choć nieprzesadnie pikantnymi). Świetne z pizzą (szynka, salami) i makaronem z mięsnym ragout.

Wino wyprodukowano metodą tak zwanego “mieszanego nasadzenia” czyli Gemischter Satz.

Temp. podawania: 17-19st. C

Zasady przechowywania:  w ciemnym miejscu, poniżej 12 st.C w pozycji poziomej

cena: 55zł

Wino dostępne do kupienia w winnicy- prosze o kontakt tel.

 

Dłużej dojrzewający w węgierskiej dębowej baryłce (9 miesięcy) kupaż acolona, monarcha i caberneta cortis z 2015 roku z wyraźną nutą beczkową objawiającą się w delikatnym aromacie kawy, wosku i korzennym niuansie. Nos jest soczysty, pełny i świetnie zrównoważony. Usta zaskakują lekkością materii, sporo w nich akcentów owocowych (dojrzałe wiśnie) i korzennych, czuć też wyraźnie 9-miesięczne dojrzewanie w beczce.

To soczyste, rześkie wino sprawdzi się w nieśmiertelnym zestawie pasta & pizza (w obu przypadkach z mięsnymi dodatkami), z grillowanymi kiełbaskami, kaszanką czy wieprzowym pörköltem.

Wino wyprodukowano metodą tak zwanego “mieszanego nasadzenia” czyli Gemischter Satz.

Temp. podawania: 17-19st. C

Zasady przechowywania:  w ciemnym miejscu, poniżej 12 st.C w pozycji poziomej

cena: 55zł

Wino dostępne do kupienia w winnicy- prosze o kontakt tel.

 

Ciemne, intensywne, dłużej macerowane, wyraziste rosé z 2017 roku będące kupażem regenta, rondo, caberneta cortis, acolona i monarcha. Wino dość tęgie i, jak na róż, całkiem taniczne i gęste. W ustach dominuje przyjemna nuta owocowa, do której w kontrapunkcie pozostaje wyrazisty akcent ziemisty.

To poważne wino różowe o wyrazistej kwasowości i dobrej, zrównoważonej kwasowości bardziej niż na tarasowe popijanie nadaje się do solidnego letniego posiłku: grillowanego tuńczyka czy drobiu, upieczonej na różowo piersi kaczki, duszonych prawdziwków czy grzybowego risotta.

Wino wyprodukowano metodą tak zwanego “mieszanego nasadzenia” czyli Gemischter Satz.

Temp. podawania: 7-9st. C

Zasady przechowywania:  w ciemnym miejscu, poniżej 12 st.C w pozycji poziomej

cena: 45zł

Wino dostępne do kupienia w winnicy- prosze o kontakt tel.

 

„Musiak powstał metodą tradycyjną z zebranych w 2015 roku gron seyval blanc. Partia, która znalazła się w sprzedaży (230 sztuk), leżakowała nad osadem 15 miesięcy, pozostałych 170 butelek wciąż dojrzewa – i dobrze, bo w próbowanym przeze mnie winie cały czas wyczuwa się spory potencjał.

A oprócz niego przyjemne, dość długie musowanie i dobre owocowe aromaty (jabłka, biała brzoskwinia, odrobina gruszki), którym w ustach towarzyszą także nuty drożdżowe. Na papierze wino ma idealny balans (ok. 8 gramów zarówno po stronie cukru resztkowego jak i kwasowości), w praktyce przeważa wyraźnie kwasowe zakończenie i zdecydowanie wytrawny charakter. Jak wspomniałem wcześniej – wciąż wyczuwa się tu spore możliwości, z pewnością za jakiś czas spróbuję wina z drugiej partii” Maciej Nowicki z Winicjatywy tak opisał ten sekt (https://winicjatywa.pl/lubuskimi-gwiazdami-sekt-2015/)

Leżakowanie 15 miesięcy nad osadem

Temp. podawania: 7-9st. C

Zasady przechowywania:  w ciemnym miejscu, poniżej 12 st.C w pozycji poziomej

cena: 130zł

Wino dostępne do kupienia w winnicy- prosze o kontakt tel.

 

bialeDelikatny, subtelny, ale też znakomicie zrównoważony kupaż równych części odmian bianca i jutrzenka z 2016 roku. Zapachem przywodzi na myśl muszkaty – sporo w nim aromatów kwiatów czarnego bzu, pieprzu, świeżych, deserowych winogron. Na podniebieniu wino jest bardzo lekkie, przy tym aromatyczne i bardzo harmonijne.

Jego wytrawność i rodzaj aromatów sprawiają, że będzie się dobrze łączyć z daniami szczodrze doprawionymi świeżymi ziołami, takimi jak kolendra, koperek czy mięta. Sprawdzi się z kozim twarożkiem, sałatami, z kurczakiem czy indykiem na zimno. 

Wino wyprodukowane metodą tzw. „mieszanego nasadzenia” czyli Gemischter Satz.

temp. podawania: 6-8st. C

zasady przechowywania: w ciemnym miejscu, poniżej 12 st.C w pozycji poziomej

cena: 45zł

Wino dostępne do kupienia w winnicy- prosze o kontakt tel.

 

 

Eteryczny i zwiewny jak piórko kupaż oparty na hibernalu, z dodatkiem seyval blanc. Wino krynicznie czyste, rześkie i aromatyczne. Pachnie gryczanym miodem; na podniebieniu sienne, łąkowe, bardzo subtelne. Przy swej lekkości zachowuje świetną energię, jest orzeźwiające i soczyste.

Sprawdzi się z delikatnymi przekąskami na bazie świeżych serów, a także z niezbyt intensywnie doprawionymi sałatami. Jest też doskonałym winem na aperitif.

Wino wyprodukowane metodą tzw. „mieszanego nasadzenia” czyli Gemischter Satz.

temp. podawania: 6-8st. C

zasady przechowywania: w ciemnym miejscu, poniżej 12 st.C w pozycji poziomej

cena: 45zł

Wino dostępne do kupienia w winnicy- prosze o kontakt tel.

 

 

Czysty seyval blanc pachnący świeżo skoszoną trawą i ziołami. W tle ładnie zarysowana nuta mineralna. W ustach wino bardzo delikatne, niemal kruche, ale w pełni harmonijne, doskonale ułożone i bardzo świeże. Sporo w nim nut zielonych jabłek, ziół, nie brak też subtelnego skalnego akcentu.
To wino to typowe wino „tarasowe” – idealne na aperitif i do delikatnych przekąsek, niezbyt tłustych wędzonych ryb, świeżych serów z dodatkiem ziół (kolendra, kozieradka), a także do dań warzywnych na zimno – pieczone lub grillowane cukinie i bakłażany w ziołach.

Wino wyprodukowane metodą tzw. „mieszanego nasadzenia” czyli Gemischter Satz.

temp. podawania: 6-8st. C

zasady przechowywania: w ciemnym miejscu, poniżej 12 st.C w pozycji poziomej

cena: 45zł

Wino dostępne do kupienia w winnicy- prosze o kontakt tel.

 

 

TOP