zlewanie wina

Zlewanie wina

obecnie w sezonie późno jesiennym niewiele sie dzieje w winiarni. Jedną z bardzo ważnych czynności jest zlewanie wina i filtracja.

Zlewanie wina zawsze ma na celu oddzielenie wina, które sie klaruje samoczynnie od osadu znajdującego sie na dnie zbiornika z winem.

To bardzo ważna czynność, która oddziela martwe komórki drożdży i pozostałe większe części (pestki, skórki które sie gdzieś zapodziały jeszcze do tej pory) od reszty wina.

Z czasem ten gruby osad źle wpływa na wino- lubi po prostu gnić…

Dlatego też to nie chluba przetrzymywanie wina w butli czy dymionie przez kilka miesięcy czy lat bez zlewania.

Zlewanie odbywa sie kilka razy- mniej więcej po miesiącu pierwszy odciąg, po dwuch miesiacach drugi i po trzech miesiącach  lub dłużej trzeci.

Filtracja

filtracja często towarzyszy zlewaniu wina ale nie jest to normą. Wino filtruje sie w różnych celach bo też grubości fitrów jest bardzo dużo.

Tutaj na filmie widać że wino jest zlewane z beczki do kadzi nierdziewnej i jest też filtrowane. To jest filtracja tuż przed butelkowaniem. W tle słychać myte butelki i z kadzi nierdzewnej będziemy je napełniać:)

Filtr to dość proste urządzenie gdzie wkłada sie specjalne wkłady z papieru o odpowiedniej gradacji.

Także obecnie wino stoi i się klaruje i jesienno-zimowy spokój świetnie na nie działa:)

 

 

 

robimy musiak

Polski musiak, sekt, wino musujące robione tradycyjną metodą szampańską

tyle nazw określa polskiego szampana którego właśnie robimy. Jednak nazwa szampan jest zastrzeżona przez Francję i przydałaby się jakaś nasza nazwa…

właśnie koszyczkujemy naszego musiaka, co prawda francuzi mają duża w tym wprawę ale i u nas jak widać jakoś to nawet idzie;)

troszeczkę sobie jeszcze poczeka i odpocznie:) i będzie jak znalazł na sylwestra.

Mieszamy, mieszamy!

obecnie trwa intensywna praca nad mieszaniem moszczu czerwonego wina. Trzeba regularnie zatapiać korzuch wypływających do góry skórek. Poza tym jest stały monitoring temperatury nastawu oraz stopni Brixa czyli zawartosci cukru w nastawie powoduje że wiadomo co jak. jak widać wszystko ręcznie;)

Burczok

Moszcz właśnie wchodzi w faze burczoka- znanego w krajach winiarskich napoju czyli lekko sfermentowanego soku winogronowego. To rarytas- wciaż słodki sok zawiera już około 6% alkoholu i całą paletę witamin z grupy B, które mamy dzięki dodanym drożdżom. Czesi wierzą ze wypicie 10 litrów tego specjału wymienia krew;)

O Burczoku jest dużo w filmie Młode Wino -komedii czeskiej produkcji.

 

tuż przed winobraniem

ochrona przed szpakami

jesteśmy w ostatniej fazie oczekiwania na winobranie.

Jak widać na filmiku poniżej grona są zabezpieczone bardzo solidnie przed szpakami.

To najskuteczniejsza metoda ochrony plonów przed tym agresywnym szkodnikiem.

Te sprytne ptaszki siedzą i pilnują kiedy spuści sie oko i wtedy atakują. Potrafią w kilkanaście minut zjeść nawet tone winogron. 

Mamy psy, kota, siatki, specjalny system sorround- nagłośnienie z polującymi drapieżnikami, armatke hukową i race. Tyle zabezpieczeń daje gwarancje jak najmniejszych strat. Co roku dzięki takiemu zapleczu udaje mi sie ochrona zbiorów. Niemniej jednak stres jest i wyjazd na kilka dni nie jest możliwy.

 

dojrzałość winogron

w okresie zbliżania sie do zbioru winogron, zaczyna się badanie zawartości cukrów w winogronach. To bardzo istotne badanie- dzięki niemu w przybliżeniu wiadomo ile procent alkoholu będzie miało przyszłe wino.

Okreslenie kiedy będzie winobranie to trudny moment.  Trzeba uwzględnić jeszcze dojrzałość tanin, zawartość kwasów, możliwości sprzętowe. Czy już mamy wszystkie zamówione kadzie do zbioru i czy aby sie to na pewno pomieści?;) Trzeba też okreslić możliwości pomocy przy zbieraniu i najbardziej nieprzewidywalny element- pogoda…

Cukry w gronach potrafią spać niżej, a deszcz przechwycony przez korzenie winorośli jest przez tą rośline transportowany do kiści i mamy rozrzedzony aromat owoców…

Te zmienne trzeba uwzględnić decydując sie na zbiór dlatego jest to nie łatwa decyzja podejmowana czasem  z dnia na dzień.

 

pogoda na winnicy

sporo osób narzekało na pogodę w tym roku, regularne deszcze w lipcu może nie były miłe dla letników.

Dla winnicy to była idealna pogoda. Owoce osiagneły odpowiedni rozmiar, pobrały z ziemi wszystkie nawozy jakie dostały i dużo wcześniej sie wybarwiły. Suchy i słoneczny wrzesień to idealna pogoda dla winorośli- brak deszczu nie rozrzedza aromatów a słońce wspaniale sprzyja dojrzałości. 

Zapowiada sie dobry zbiór:)))

 

 

 

 

 

 

na winnicy

Na winnicy ostatnie prace nad lepszymi zbiorami. Obcinanie zbędnych gron dzięki temu wino bedzie miało mocniejsze aromaty. Obrywamy też liscie co powoduje dojście słońca do gron. 

unnamed

WP_20160811_10_49_37_Pro WP_20160811_10_49_56_Pro

w winiarni pracujemy nad czerwonym 2015.

Winem dosć lekkim i młodym jeszcze, które rozwinie swój potencjał na wiosne 2017 roku. To młode wino juz pokazuje swój potencjał. Część wina czerwonego z rocznika 2015 leżakuje w beczkach i będzie dostępna na jesień bądź wiosnę 2017 roku.

 

 

 

 

 

WP_20160710_11_48_35_Pro

 

 

 

 

 

WP_20160710_11_48_58_Pro

TOP